Η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε ένας άνθρωπος πολύ ζωντανός, ανήσυχος, με πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Ήταν πολύ πολιτικοποιημένη αλλά με μεγάλη ευρύτητα πνεύματος. Ήταν άνθρωπος που αναρωτιόταν αλλά έδινε και απαντήσεις. Δεν ήταν άνθρωπος μεμψίμοιρος, πήγαινε μπροστά! Δυναμική προσωπικότητα, που πέρασε πολλά στην ζωή της αλλά τα έβγαλε πέρα. Αναζητούσε τις απαντήσεις και τις έβρισκε. Ήταν ένας άνθρωπος με πυξίδα!
ΚΑΤΑΓΩΓΗ:
Χρονολογία γέννησης: Φεβρουάριος του 1909
Τόπος: Αϊδίνι της Μικράς Ασίας
Οικογένεια: Ο πατέρας της, Ευάγγελος Παπάς, γεννημένος στην Μ. Ασία καταγόταν απ’ τα Καλά Νερά του Βόλου και η μητέρα της, Μαριάνθη Παπαδοπούλου, από την Ρόδο. Η πολυαγαπημένη της αδελφή Έλλη Παπά. Λίγο πριν την απόβαση του ελληνικού στρατού (1909) στη Μ. Ασία, η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Σμύρνη κι από εκεί, με την καταστροφή του 1922, ήρθε στην Ελλάδα.
ΜΟΡΦΩΣΗ:
Κατά τις εγκύκλιες σπουδές της η Διδώ Σωτηρίου ευτύχησε να έχει ως καθηγητές τον πεζογράφο Κώστα Παρορίτη και την ποιήτρια Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Τελείωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο, και πήρε δίπλωμα καθηγήτριας γαλλικών που δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Το 1937, για λίγους μήνες παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής φιλολογίας στη Σορβόννη.
ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΣ(ΕΡΓΑΣΙΑ):
Επαγγελματικά δούλεψε στην δημοσιογραφία από το 1936(συντάκτρια στην εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ»). Στην κατοχή μαζί με την Μέλπω Αξιώτη, έβγαλαν την προοδευτική γυναικεία εφημερίδα. Παράλληλα, δούλεψε και στον παράνομο τύπο και προς τα τέλη της Κατοχής, 1944 έγινε αρχισυντάκτρια του «Ριζοσπάστη».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Αγωνίστηκε εναντίον του φασισμού, στο πλευρό της Ηλέκτρας Αποστόλου και για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, στο πλευρό της Χρύσας Παπαβασιλείου. Το 1935, που πήγε στην Γενεύη, για μιλήσει στην Κοινωνία των Εθνών, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, γνωρίστηκε από κοντά με την συντρόφισσα του Λένιν, Αλεξάνδρα Κολοντάι. Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που έγινε τον Δεκέμβρη του 1945 στο Παρίσι. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1959, με το μυθιστόρημα «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ». Σκόρπια διηγήματα της δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και ανθολόγια.
ΓΑΜΟΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ:
Το μόνο που μας γίνεται γνωστό για τον έγγαμο βίο της Διδώ Σωτηρίου είναι ότι το 1933 παντρεύτηκε τον καθηγητή μαθηματικών Πλάτωνα Σωτηρίου, ο οποίος πέθανε το 1985.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ:
Χαρακτηριστικές φράσεις της «μάνας του μικρασιατικού λαού» όπως την αποκαλούν ακούγονται από την ίδια στο ακόλουθο video ντοκουμέντο:
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000071069&tsz=0&autostart=0
*για άμεση σύνδεση στο διαδίκτυο και ακρόαση του παρόντος video, πατήστε ctrl και αριστερό κλικ!
ΘΑΝΑΤΟΣ:
Η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας απεβίωσε την Πέμπτη 23-09-2004, στις 6 το απόγευμα, σε ηλικία 95 χρόνων, από πνευμονική λοίμωξη!
ΠΗΓΕΣ ΟΠΟΥ ΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
http://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=wi
& Ζ’ τόμος «Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ» εκδόσεις Σοκολή
Τσακαλδήμη Ελένη, Τσιομπανούδη Αλίκη, Παρασκευά Αναστασία, Παδαλή Αμέτ Σουκράν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου