Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η σηροτροφία

Η σηροτροφία (εκτροφή του μεταξοσκώληκα για παραγωγή μεταξιού) αποτελούσε για τους Σουφλιώτες μια οικεία παραγωγική απασχόληση. Η δύσκολη και απαιτητική διαδικασία της εκτροφής του μεταξοσκώληκα περιγράφεται αδρομερώς στις σημειώσεις που κρατούσε η Διδώ Σωτηρίου από αφηγήσεις γυναικών του Σουφλίου. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια του μυθιστορήματος κ. Ε. Σταυροπούλου: "οι πληροφορίες της (ενν. της Δ. Σωτηρίου) είναι σωστές και συντελούν στην αποτύπωση του χώρου και της ζωής αυτών των εργαζόμενων στο μυθιστόρημά της". 
 ("Τα παιδιά του Σπάρτακου" σ. 295-7)

     Σπόρος κουκουλιού. Τον παίρνουν οι κουκουλοσποράδες τον επεξεργάζονται.
Ύστερα ένα χειμώνα στο ψυγείο. Όταν έρθει ο Απρίλης 22-23 ή και Μάρτη ανάλογα με τον καιρό τα βγάζουν τα κουτιά από το ψυγείο σε δροσερό μέρος. Όταν σκάζουν οι βέργες και μπουμπουκιάζουν, τα βάζουν σε γούνα (μέσα σε μαντιλάκι. Τώρα σε εκκολαπτήρα) με θερμόμετρο τα παρακολουθείς σε θερμοκρασία 20-21. Τα μαζεύεις, είναι σαν μυρμήγκια. Βάζεις το μαντιλάκι πάνω σε τούλι και πάνω σε φυλλαράκια. (Όταν τρώνε ακούς σαν βροχή)

     Μετά 6 μέρες σταματάνε για 48 ώρες το φαΐ και αλλάζουν το δέρμα τους (πρώτος ύπνος). Ύστερα πάλι τρώνε άλλες 6 μέρες, κοιμούνται 48 ώρες δεύτερο ύπνο που λέγεται «πατιρντούδι». Χρειάζονται κρεβάτια, βγαίνουν. Μετά 6 μέρες πάλι το μεγάλο πατιρντί. Καίνε σόμπες, το θερμόμετρο πάλι 20 βαθμούς. Τώρα κιτρινίζει. Το φύλλο που έφαγε 20 με 22 μέρες γίνεται μετάξι. Του βάζουν κλαδί (ειδικό δέντρο) ή πουρνάρι. Εκεί πάνω ανεβαίνει και κάνει τις φούσκες. Θέλει 48 ώρες να κάνει φούσκα. Ο σηροτρόφος 40 μέρες δε βγαίνει απ’ το σπίτι του ούτε τρώει, συνέχεια κουβαλάει φύλλα μουριάς. Μάης Ιούνη 40 μέρες μικροί μεγάλοι κόβουν φύλλα μουριάς. Εκατομμύρια σκουλήκια τρώνε με ήχους. Όταν γίνει το κουκούλι πρέπει να το πουλήσει σε λίγες μέρες, πρέπει να ψηθεί και έχει φύρα.

Άμα ξεκλαδιάσεις πρέπει να το πουλήσεις.
Οι μαστόρισσες κάθονται στην ανέμη (μαντζιλίκι) με ατμό.
Κάθε ανέμη βγάζει μετάξι από 400-600 γραμμάρια.
Κάθε εργάτρια πρέπει να βγάζει 1400 γραμμάρια τη μέρα
Το γκεβγκίρι (=εργαλείο σαν τηγάνι που βγάζει το ψημένο κουκούλι) παίρνεις κουκούλι και φριζόνι (=πρώτο μετάξι ακάθαρτο) και τα βάζεις στο νταβά της μαστόρισσας που έχει βραστό νερό. Εκείνη τινάζει και βγάζει καθαρό μετάξι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου