Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ο (παραδοσιακός) γάμος στο Σουφλί

  Σήμερα με την αλλαγή του τρόπου ζωής χάθηκαν τα έθιμα τα οποία υπήρχαν από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα ο γάμος είναι μια τυπική διαδικασία, ενώ παλιότερα ήταν τελετουργία. Κρατούσε μια εβδομάδα με διάφορες εκδηλώσεις.
  Τη Δευτέρα άρχιζαν με την ετοιμασία της προίκας μέχρι την Παρασκευή που την άπλωναν για να την καμαρώνουν οι επισκέπτες. Επίσης την Παρασκευή νέα παιδιά με ένα μπουκάλι τσίπουρο περιφερόταν στους συγγενείς και φίλους των μελλόνυμφων και κερνώντας τους ανήγγειλαν τον γάμο.
  Το Σάββατο ο γαμπρός με συγγενείς και φίλους και με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων, πήγαιναν στο σπίτι της νύφης για να πάρουν τα προικιά. Μαζί του ο γαμπρός έφερνε και το νυφικό. Στο σπίτι της νύφης ήταν τα τραπέζια στρωμένα και το τσίπουρο και το κρασί ήταν άφθονα.
  Την Κυριακή ο γαμπρός με τα γαμπριάτικα πήγαινε στην εκκλησία και η νύφη στο σπίτι στολιζόταν από τις φίλες της. Η στέψη γινόταν μετά τη Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά ακολουθούσε το γλέντι στο σπίτι του γαμπρού.
  Την επομένη του γάμου γινόταν η Δευτέρα. Οι συγγενείς και οι φίλοι μαζευόταν έξω από το σπίτι των νεόνυμφων ντυμένοι καρναβάλια και έλεγαν διάφορα τραγούδια και ποιήματα σκωπτικά. Για κάθε περίπτωση είχαν διαφορετικά τραγούδια και ποιήματα. Πολλές φορές όμως αυτοσχεδίαζαν και σατίριζαν πρόσωπα και καταστάσεις. Οι γονείς του γαμπρού πήγαιναν στο υπνοδωμάτιο για να δουν τα τεκμήρια της αγνότητας της νύφης και μετά άρχιζε πάλι το γλέντι.

Βιβλιογραφία: "Σουφλίου εγκώμιον" του Μιχάλη Πατέλη.

                                                                                     Επιμέλεια: Τσιομπανούδη Αλίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου