Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το Εντέκιοϊ (Edeköy)

Όταν ακούστηκε πως συμμαχικός στρατός πολεμούσε στο Δεδέαγατς κι αποκόπηκε το Σουφλί και το Διδυμότειχο, οι ντόπιοι Τούρκοι πήρανε τις φαμίλιες τους και περάσανε τον Έβρο. Καταφύγανε στην άλλη όχθη, στο Εντέκιοϊ. Αφήκανε μονάχα ένα "τζανταρμά" (σημ.=χωροφύλακα) να κρατάει τους φυλακισμένους... ("Τα παιδιά του Σπάρτακου" σ. 66)

Τουρκικό χωριό σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το Σουφλί . Απέχει 100 χλμ. από την Αδριανούπολη και 5 χλμ. από το Meric. Έχει πληθυσμό περίπου 970 κατοίκους. Άλλες ονομασίες του χωριού είναι Kadidondurma ή Kadikoy. Μετά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 πολλοί κάτοικοι του χωριού μετανάστευσαν για λόγους βιοπορισμού ή εκπαίδευσης. Σήμερα στο χωριό λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο και μια βιβλιοθήκη.
Στο Εντέκιοϊ μέχρι το 1912 ζούσε μόνο τουρκικός πληθυσμός. Είχε εύφορα χωράφια και αρκετούς ανεμόμυλους. Τα αγροτικά προίόντα που παράγονταν στο χωριό πουλιούνταν στην αγορά του Σουφλίου. Οι κάτοικοι του Εντέκιοϊ έκαναν τα ψώνια τους στο Σουφλί κι από κει έβρισκαν εργάτες για τα χωράφια τους, με τους οποίους μάλιστα είχαν πολύ στενές σχέσεις. Είχαν γι’ αυτούς "τα σπίτια τους ανοιχτά".

Ήρθε (ενν. στο γάμο της Λαμπρινής, θετής κόρης του κυρ Πασχάλη και μητέρας του Νεόφυτου) κι ο γιος του Αλητσιλτέ από το Εντέκιοϊ, να φέρει πεσκέσια απ' τον πατέρα του. Είχε τον κυρ Πασχάλη καλύτερο κι απ' αδερφό. Πλάι πλάι είχανε τα χτήματά τους. Μαζί μοχθούσανε, μαζί λέγανε τα ντέρτια του βίου. ("Τα παιδιά του Σπάρτακου" σ. 61)
Το δημοτικό σχολείο στο Εντέκιοϊ . Απέναντι διακρίνεται το Σουφλί
 Με τους Βαλκανικούς πολέμους οι καλές σχέσεις των κατοίκων του Σουφλίου και του Εντέκιοϊ χαλάνε. Οι Έλληνες με σκοπό να εισβάλλουν στο τουρκικό χωριό στείλαν ένα γράμμα στο Βούλγαρο διοικητή της περιοχής, με το οποίο τον έπεισαν ότι οι Τούρκοι λεηλατούσαν ελληνικά και βουλγαρικά χωριά. Οι Βούλγαροι απειλούσαν τους Τούρκους και επέμεναν να δώσουν πίσω τα κλεμμένα. Οι Τούρκοι νιώθοντας ότι κινδυνεύουν έβαλαν σκοπιές δίπλα στο ποτάμι και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση από τους Σουφλιώτες. Πράγματι οι Σουφλιώτες, με ένα τέχνασμα, μπήκαν στο χωριό και το λεηλάτησαν.

Πηγή: www.edeköy (τουρκική πηγή)
Επιμέλεια: Πίσκα Εσμά, Πίσκα Εσρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου