Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Συνέντευξη από τον κ. Στεφάνου (3)

Στις 3 Μαΐου η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Στέφανο Στεφάνου, Σουφλιώτη που ζει και εργάζεται (ακόμα, παρά τα 85 χρόνια του) στην Αθήνα, ως επιμελητής εκδόσεων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και στο Μορφωτικό Ίδρυμά της. Στην προσπάθειά μας να «ξεσκονίσουμε» το παρελθόν του Σουφλίου, ζητήσαμε από τον κύριο Στέφανο Στεφάνου να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες και τις μνήμες του.

     Σύμφωνα με όσα μας είπε, η θέση του Σουφλίου συντέλεσε ώστε να είναι μια περιοχή πολυπαθής. Βρισκόταν κοντά στην «καρδιά» της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, και έτσι δοκίμαζε πρώτη τη μανία όλων των υποψηφίων πορθητών.
    Αλλά και κατά την Οθωμανική εποχή, ήταν αυτή που υφίστατο πρώτη την εκδικητικότητα των Τούρκων για οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα ξεσπούσε.
     Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτέλεσε πόλο έλξης για τους Βουλγάρους ενώ δεν ήταν λίγες η φορές που αυτή αποκόπηκε τελείως από τον υπόλοιπο κορμό της Ελλάδας.
     Με την Μικρασιατική καταστροφή και τη μεταφορά των συνόρων στον Έβρο ποταμό αξιοσημείωτες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που άλλοτε ανήκαν σε Σουφλιώτες περνούν στα χέρια των Τούρκων.
      Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ερημώνουν το Σουφλί, ενώ το λεγόμενο «αντάρτικο» διατήρησε διχασμένους τους Σουφλιώτες για πολύ καιρό.
      Όπως και ο ίδιος μας είπε, δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων του Σουφλίου από έγκυρες πηγές. Η μοναδική γραπτή πηγή είναι τα απομνημονεύματα του κ. Σεϊτανίδη. Σύμφωνα με το κ. Στεφάνου, όμως, το έργο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ιστορική πηγή καθώς προβάλλει τα πράγματα με μονομέρεια, αποσιωπά γεγονότα και καταστάσεις και δίνει μια εντελώς αλλοιωμένη εικόνα των ιστορικών συνθηκών.
 Αραμπατζής Σταύρος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου