Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τα τέσσερα δημοτικά σχολεία του Σουφλίου!

Αν και εξήλθε νικήτρια η Τουρκία κατά τον κριμαϊκό πόλεμο του 1853-56,υποχρεώθηκε από τους Αγγλογάλλους να εκδώσει ένα διάταγμα το «Χάτι Χουμαγιούν» με το οποίο παραχωρούσε εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά προνόμια στους χριστιανούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πριν από την εκχώρηση των προνομίων δεν επιτρεπόταν η λειτουργία σχολείων, με αποτέλεσμα τα Σουφλιωτόπουλα να μαθαίνουν γράμματα από τους ιερωμένους και τους λόγιους στα σπίτια τους.

Στο Σουφλί αρχίζει το 1860 να λειτουργεί η Αστική Σχολή, που στεγάστηκε στη θέση του σημερινού Β’ Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία κούτσουρου. Μέχρι το 1913-14 το σχολείο λειτουργούσε απρόσκοπτα. Με την έλευση των βουλγάρων και μέχρι το 19219-20 σταμάτησε η λειτουργία, γιατί το ελληνικό στοιχείο μειώθηκε πάρα πολύ. Με την απελευθέρωση και την επιστροφή των Σουφλιωτών το σχολείο ξανάρχισε τη λειτουργία του με τη σημερινή ονομασία Β' Δημοτικό Σχολείο.
 
 Το 1880-82 πρωτολειτούργησε το Παρθεναγωγείο Σουφλίου. Εκείνη την εποχή δεν ήταν δεκτή η μεικτή φοίτηση γι’ αυτό οι Σουφλιώτες δημιούργησαν το Παρθεναγωγείο. Μαζί με το Παρθεναγωγείο στεγαζόταν και το Νηπιαγωγείο. λειτουργούσαν μαζί μέχρι το 1913-14 οπότε και διαλύθηκαν λόγω της βουλγαρικής κατοχής. Με την επιστροφή των κατοίκων από την προσφυγιά το 1919-20 το Παρθεναγωγείο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάστηκε σε Α΄ Δημοτικό σχολείο.

Επειδή στην αστική σχολή (Β’ Δημοτικό Σχολειό) υπήρχε πληθώρα μαθητών και στεγαστικό πρόβλημα, οι Σουφλιώτες πήραν την απόφαση το 1870, για τη δημιουργία παραρτήματος που ονομάστηκε Γ΄ Δημοτικό Σχολείο. 

Πέφτοντας η αυλαία της Εθνικής συμφοράς του 1922 το Σουφλί γέμισε από πρόσφυγες. Άμεση και επιτακτική ανάγκη ήταν η δημιουργία και Δ΄ Δημοτικού Σχολείου. Το Σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 1923 ως 5θέσιο και τι 1928 ως 6θέσιο. Όταν έφυγαν οι πρόσφυγες από το Σουφλί μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών οπότε έγινε 3θέσιο. Το 1965 το σχολείο καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με το Α’ Δημοτικό σχολείο.

                                                                                                              Βιβλιογραφία
"Σουφλίου εγκώμιον" του Μιχάλη Πατέλη

  ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ
                                                                                                               ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου