Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Βαλκανικοί πόλεμοι και Σουφλί: το αντάρτικο


Στο έργο της η Δ. Σωτηρίου αφιερώνει κάποιες σελίδες στις περιπέτειες των Σουφλιωτών ηρώων της τα χρόνια του πολέμου, έναν αιώνα πριν:

Μα τότες δα αρχίσανε τα κακά προμηνύματα και ξέσπασε ο πόλεμος του ΄12. ... Ο τόπος αγρίεψε. Αγρίεψαν οι άνθρωποι. Γίναν όλα παράλογα, ακατανόητα. (σ. 65)
Οι Σουφλιώτες δεν καταλάβαιναν τα σχέδια και τις βουλές των Μεγάλων Δυνάμεων για τις τύχες του κόσμου. Εκείνοι ξέρανε τι γίνεται στην καρδιά τους, και στην καρδιά τους είχαν κλεισμένοι την Ελλάδα. Αυτήν πονούσαν, αυτή ήταν η μάνα τους, η φαμίλια τους. Αυτής ήθελαν να σταθούνε... "Κιουτσούκ Γιουνάν", "Μικρή Ελλάδα", λέγαν οι Τούρκοι το Σουφλί.
Όταν μαθεύτηκε πως Έλληνες, Σέρβοι και Βούλγαροι συμμάχησαν και κήρυξαν πόλεμο στον Τούρκο, η καρδιά τους σκίρτησε. Είπαν πως έφτασε η μεγάλη ώρα να ενωθούνε με τη μητέρα πατρίδα. 
Από καιρό οι προεστοί μπάσανε κρυφά τρακόσους τόσους γκράδες και τους παραχώσανε για την άγια ώρα του ξεσηκωμού. Οι Σουφλιώτες άρχισαν να βγαίνουν αντάρτες στο κλαρί. Λημεριάσανε κατά τις κορφές της Γκίμπρενας, κοντά στο θεό. Ήρθανε και δυο Βούλγαροι αξιωματικοί να παρασταθούνε... Άρχισαν να τσιγκλάνε τον Τούρκο, ανατινάζανε γιοφύρια και σιδηροδρομικές γραμμές, στήναν ενέδρες. (σ. 66)

ΤΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Πριν το 1910 στο Σουφλί, όπως και στα υπόλοιπα μέρη του Έβρου, υπήρχε μια μυστική οργάνωση, της οποίας μέλη ήταν διάφοροι πρόκριτοι Σουφλιώτες, όπως οι γιατροί Αθανάσιος Μπρίκας και Παντελής Λεφάκης με επικεφαλής τον Υπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού και γραμματέα, το Γεώργιο Μπρίκα (μετέπειτα βουλευτή και γερουσιαστή) πού συνεργάζονταν με το ελεύθερο κράτος και ιδιαίτερα με τον πρόξενο της Αλεξανδρούπολης. Η μυστική αυτή οργάνωση είχε εισάγει στο Σουφλί και πολλά όπλα (300 περίπου γκράδες). Έτσι τα παλικαριά του Σουφλίου βρέθηκαν οπλισμένα με την κήρυξη του Βαλκανικού πολέμού (1912).

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗ ΓΚΙΜΠΡΕΝΑ και ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το Σουφλί είναι καθ’ όλα έτοιμο πια, ύστερα από τις προετοιμασίες που είδαμε παραπάνω, να πάρει μέρος στον πόλεμο. Ένα σώμα αντάρτικο από 150 παλληκάρια, οπλισμένα καλά με τους γκράδες που ξέθαβαν, από όπου τους είχαν θαμμένους και με αρχηγούς μερικούς Σουφλιώτες λιποτάκτες του τουρκικού στρατού, έσπευσε αμέσως με την κήρυξη του πολέμου να στήσει τα λημέρια του στη Γκίμπρενα, μια βουνοκορφή οχτώ χιλιόμετρα από το Σουφλί. Με ορμητήριο την απρόσιτη αυτή βουνοκορφή, από την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου άρχισαν να παρενοχλούν τους Τούρκους. Πρώτη τους δουλειά ήταν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γέφυρα, στη θέση «Μαγκάζ» για να κόψουν τη συγκοινωνία με το Δεδέ-Αγάτς (Αλεξανδρούπολη). Η τοποθεσία Μαγκάζ βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νότια του Σουφλίου, ανάμεσα στα χωριά Λυκόφη και Κορνοφωλιά.
 
ΠΗΓΕΣ:
α) Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Νεώτερος Ελληνισμός από το 1881 ως 1919, σ. 362 - 363
β) Από την Αρχαία Ζειρήνια στην Κορνοφωλιά του σήμερα, σ. 68 – 69
γ) http://www.patridamou.gr/?page_id=543, Το Σουφλί στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αραμπατζής Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου