Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σουφλιώτικη φορεσιά - Γυναικεία


Η φορεσιά των γυναικών του Σουφλίου
1.ΚΑΦΤΑΝΙ: (εσωτερικός επενδύτης)
2.ΠΟΔΙΑ : ( υφαντή ή με φραμπαλάδες ατλαζωτή ή κατιφένια {βελούδινη})
3.ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: {κάτω από το καφτάνι }(υφαντό βαμβακερό ή μεταξωτό με κνάρια-ούγιες, χρωματιστές για τις νέες και στο τελείωμα δαντελίτσα,/ ποδόγυρο- μανίκια – λαιμαρά/ κνάρια μαύρα και μπλε για τις μεγαλύτερες σε ηλικία.)
4.ΜΙΣΟΦΟΥΣΤΑΝΟ Η’ Φ(ΟΥ)ΣΤΑΝΑ: (φοριέται πάνω από το πουκάμισο με πολλές παστές δηλαδή πτυχές, έτσι ώστε να παχαίνει την γυναίκα διότι τα περισσότερα κιλά θεωρούνταν  γοητεία τότε αντιθέτως με σήμερα.)
5.ΔΙΣΘΙΜΕΛΙ: (μαντίλι του κεφαλιού, φοριέται πριν την μαγλικα ,μάλλινο , βαμβακερό, μεταξωτό χρωματιστό ή και μονόχρωμο.)
6. ΜΑ(ΓΟΥ)ΛΙΚΑ: ( αποτελούσε το στέμμα της νύφης. Φοριέται διπλωμένο πάνω από το δισθιμέλι  φάρδος περίπου 5 εκατοστών. Τετράγωνο βαμβακερό μαντίλι διαστάσεων 1 m X 1m,  με λουλούδια.
7.ΑΣΗΜΟΖΟΥΝΑΡΟ ΚΑΙ ΖΟΥΝΑ: (υφασμάτινη ή με λάστιχο φαρδύ με πόρπη μπροστά. Μπακιρένιο, ολόκληρο, είχε βάρος  μια οκά. Ήταν δώρο του γαμπρού στον αρραβώνα «σημάδι» όπως είναι στις μέρες  μας η βέρα. Φοριόταν για πρώτη φορά από την κόρη την μέρα του αρραβώνα της και μέχρι να κάνει 2-3 παιδιά. Ήταν ένδειξη χαράς για αυτό και δεν το φορούσαν οι χήρες έστω και σε μικρή ηλικία και οι μπαμπες.
8. ΜΠΟΥΡΛΙΑ: (σειρές από φλουριά , ντουμπλές,  πεντόλιρα, είτε ραμμένα πάνω σε βελούδινες κορδέλες είτε σε αλυσίδες. Αποτελούσαν  το επιστήθιο κόσμημα.
9. ΓΚΕΡΝΤΑΝ(Ι): (σειρά από μικρά φλουριά πάνω σε βελούδινη κορδέλα ή αλυσίδα , στόλιζε τον λαιμό της νύφης και της νιόπαντρης.)
10.ΚΟΥΝΤΟΥΓΟΥΝ(Ι): (Φοριόταν από τις γριές πάνω από χειμωνιάτικο μάλλινο καφτάνι, εσωτερικά γούνινο κι απ’ έξω επενδυμένο με μάλλινο ύφασμα /σαγιάκ(ι)/)
11.ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΑ: (Παπούτσια γιορτινά)
12.ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ: (παπούτσια καθημερινά)
13.ΤΣΟΥΡΑΠΙΑ: ( Κάλτσες πλεχτές μάλλινες ή βαμβακερές,
άσπρες μονόχρωμες ή με λουλουδάκια για τις νέες και μαύρες για τις γριές.)

Από συνέντευξη της κ. Πιτιακούδη Παναγιώτας
 Επιμέλεια: Τσακαλδήμη Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου